29-03-2009 t/m 19-04-2009

Aart Schonk

Herkomst in Beeld

U wordt van harte uitgenodigd voor de opening op zondagmiddag 29 maart om 15.00 uur. De harpist Remy van Kesteren (1989) zal dan Impromptu-Caprice opus 9 in As van G. Pierné ten gehore brengen. Deze jonge harpist heeft vele prijzen gewonnen, waaronder het Nederlands Harpconcours en het Prinses Christina Concours en speelde onder meer als solist met het Nederlands Kamerorkest en op het Grachtenfestival in Amsterdam.

Aart Schonk (1946) is in Blaricum geboren en heeft daar zijn hele jeugd gewoond. Vanaf zijn achtste jaar woonde hij met zijn ouders in het huis van grootvader Bart van der Leck.
Zo tegendraads als zijn grootvader zich opstelde tegen het kunstcircuit van voor de oorlog, zo hield Aart zich later verre van de opkomende nieuwe kunststromingen door zijn vroege keuze voor de klassieke beeldhouwkunst, reeds tijdens zijn studie en docentschap op de Rijksacademie. Hij trok al jong naar de marmergroeven van Carrara en hakte zijn verdere leven grote en kleinere beelden in marmer. De laatste jaren heeft hij zich ook toegelegd op het schilderen. In zijn recente schilderijen brengt hij de transparante witte sfeer in beeld van zijn grootouderlijke huis aan de Eemnesserweg. (Dit huis is helaas vorig jaar gesloopt.)
Met deze schilderijen houdt hij de herinnering aan zijn herkomst vast. Tevens worden nieuwe beelden geëxposeerd en vormen stillevens op doek en tekeningen een onderdeel van de tentoonstelling.

Veel in marmer gehakte beelden waren in 2007 te zien op een grote overzichtstentoonstelling in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen en Beeldengalerij het Depot in Wageningen. Toen verscheen ook het boek Mythen en Metamorfosen in marmer, geschreven door Dr. L.Tilanus. Vorig jaar ontving de beeldhouwer in Italie een internationale beeldhouwprijs. Zijn levenswerk bestaat uit een aantal meer dan twee meter hoge marmeren beelden rond een fontein als een “opera van de liefde”. Hieraan heeft hij meer dan dertig jaar gewerkt. Deze beelden zullen dit jaar in een particuliere villatuin in Florence geplaatst worden. In september 2009 vindt een tentoonstelling plaats in Pietrasanta in het kader van de uitreiking van de vorig jaar uitgereikte internationale prijs. Daarbij komt opnieuw een boek uit.

Aart Schonk werkt tegenwoordig afwisselend in Italië, Amsterdam en Duitsland. De Vlierhove heeft sinds 1993 reeds diverse malen zijn werk geëxposeerd in Blaricum en Amsterdam. Ook bij de heropening van het Blaricumse Nederheem vond een tentoonstelling plaats. In het park van de wijk Bijvanck staat het grote marmeren beeld Venus en Adonis.